Een beetje ongelukkig zijn is onderdeel van het leven. Maar de balans kan doorslaan: je bent vaker ongelukkig dan gelukkig met elkaar. Dat is niet de bedoeling van een relatie. Onherroepelijk dringt zich dan de vraag op of relatietherapie hierbij kan helpen. Wanneer heeft relatietherapie zin?

Relatietherapie helpt vaak

Allereerst het goede nieuws: bij 80% van alle koppels is relatietherapie behulpzaam. Zelfs als een van de twee de overtuiging heeft dat dit ‘niet zijn ding is’ of ‘ik ben niet zo’n prater, dus wat doe ik daar’. In de praktijk blijkt dat bijna iedereen bewuster de therapieruimte verlaat dan dat hij binnenkwam. Je krijgt beter zicht op de manier waarop je (onbedoeld) jezelf terug houdt in plaats van het achterste van je tong en je gevoelens laat zien.

Twijfelgevallen

Dan is er nog een grote groep twijfelaars. Dat zijn de cliënten die de hakken in het zand zetten als ze eenmaal op de therapiestoel zijn beland. Ze raken verwikkeld in een machtsstrijd met hun therapeut. Doorgaans is dit ook het geval met hun partner en zodoende ligt er direct een pijnpunt op tafel. Een goede relatietherapeut heeft hier een antwoord op.

Op het eerste gezicht lijkt relatietherapie dan geen zin te hebben, maar dat is schijn. Als eenmaal de eerste bedenkingen zijn opgelost blijken koppige cliënten juist doorzetters. Als ze eenmaal overtuigd zijn, gaan ze er voor. Als je samen je schouders eronder zet kun je uitpluizen hoe je onbedoeld op elkaars tenen trapt.

Ben je echt niet geschikt voor relatietherapie?

Een andere categorie zijn de personen die bij hoog en bij laag beweren dat ze eigenlijk niet geschikt zijn voor relatietherapie. Zij zeggen dat ze vooral voor hun partner zijn meegekomen. Ook dat is interessant, want hoe je het ook wendt of keert: ze zijn wel meegegaan. En meestal uit vrije wil, al beweren ze dat ze onder druk zijn gezet. Wat speelt hier? Vaak voelen dergelijke cliënten zich onwennig. Dat is niet zo gek, want relatietherapie is zelden een gespreksonderwerp op een feestje. Veel Nederlanders schamen zich er voor.

Als de liefde is uitgedoofd

Relatietherapie is eigenlijk maar voor een kleine groep niet geschikt. Meestal is dat het geval als mensen jarenlang hun relatie problemen voor zich uit hebben geschoven. Dan hebben de betrokkenen al veel kwetsuren opgelopen en is hun liefde uitgedoofd. Om dan het vuur weer op te stoken vraagt veel inzet. Toch is het niet onmogelijk. Tenslotte heb je samen een lange geschiedenis en die verdwijnt niet op het moment dat je uit elkaar gaat. Maar soms is het gewoon te laat. Dan werkt relatietherapie niet om je relatie te redden. Het kost nodeloos tijd en geld.

Wil je zelf meteen aan de slag? In ons achtergrond artikel (19 pagina’s)  Hoe blijf je verbonden met je partner? gaan we in op de twee cirkels van verbinding. Wat kun je doen om een hecht team te worden en hartsvrienden te blijven? Dit artikel kun je downloaden via de webshop van onze uitgeverij Relatieboek. 

Relatietherapie is geen lijmpoging

Relatietherapie is geen lijmpoging en ook niet bedoeld om op voorhand je relatie te redden. Het biedt je wel handvatten om te zorgen dat je in de toekomst jullie gezamenlijke issues beter aanpakt. Kortom: relatietherapie heeft vaker zin dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Soms is het te laat om je relatie te redden. Maar zelfs dan kan praten zin hebben. Het kan helpen om zonder vraagteken uit elkaar te gaan. Je weet dan welke fouten je hebt gemaakt. En hoe je ze in de toekomst kunt vermijden. En ook dat is waardevol.

Relatietherapie ervaring van Henk en Maria

Wij hebben lang getwijfeld voordat we de knoop hebben doorgehakt te om in relatietherapie te gaan. We vroegen ons af of in ons geval relatietherapie wel zin had. Maar nadat we telefonisch contact hebben gehad, hebben we de sprong gewaagd. En we zijn er blij om, want het heeft ons zoveel meer gegeven dan we voor mogelijk hadden gehouden! Het was echt fijn dat we naar elkaar hebben geluisterd en dat de therapeut achter onze woorden ‘keek’. Ze nam geen genoegen met halve zinnen en we voelden ons snel op ons gemak. Dat had ik totaal niet verwacht. Toen ik binnenkwam dacht ik echt dat het einde verhaal was en ik ging naar buiten met het gevoel dat er zoveel meer in onze relatie mogelijk is. Nu leg ik anderen uit dat relatietherapie zeker zin heeft.