Het dagelijks leven zit vol met kleine ergernissen. Meestal maak je daar geen punt van. Je legt de opmerkingen van je partner eenvoudig naast je neer. Als het niet meer lukt om deze irritatie van je af te schudden dan is een ruzie geboren. Wat gebeurt er met je wanneer dit iedere dag gebeurt? Is het normaal dat je vaak ruzie maakt?

Is ruzie normaal?

Verschillen zijn onvermijdelijk. Dat daardoor conflicten ontstaan ook. Maar dagelijks of wekelijks ruzie maken is niet normaal. De gevolgen zijn groot. Ruzie is niet alleen funest voor de sfeer in huis, maar heeft ook invloed op je gezondheid. Zo nu en dan (een beetje) uit je slof schieten is geen probleem, maar als dit dagelijkse kost wordt dan gaat er iets fout. Leven in een gespannen omgeving veroorzaakt veel stress.

Adrenaline

De druk en spanning die ruzies veroorzaken brengt het lichaam in een staat van paraatheid. Het is alsof het lichaam zegt: ik word aangevallen en moet mij daartegen wapenen. Op dat moment produceert het lichaam adrenaline. Je hart gaat sneller kloppen en je bloeddruk stijgt. Wanneer je langdurig teveel adrenaline aanmaakt, dan ontstaan negatieve effecten. Het lijf blijft reageren alsof het continu in een bedreigende situatie verkeert. Je draagkracht neemt af en het lichaam kan niet meer goed ontspannen.

Ruzie is een cirkel

Gaandeweg kun je steeds minder hebben en ontsporen ruzies gemakkelijk. Op die manier lijkt het wel normaal dat je ruzie maakt. Het is een gewoonte geworden, maar ruzie is niet normaal. Elkaar knuffelen, lief zijn voor elkaar zijn menselijke eigenschappen. Haal ruzie uit dat rijtje. Ook al zie je dagelijks de verkeerde voorbeelden om je heen.

Ruzie geeft stress

Ruzies veroorzaken veel stress in je lijf. De gevolgen zijn een verminderde weerstand, slapeloosheid, depressieve gevoelens, hoofdpijn et cetera. Stress brengt je in een vicieuze cirkel. Het wordt steeds moeilijker uit conflicten te stappen en deze te doorbreken. Ruzie gaat niet in je koude kleren zitten. Zodra de rustige gesprekstoon omslaat in driftig tegen elkaar uit vallen, dan ben je samen verkeerd bezig.

Schadelijk

Kleine botsingen en elkaar speels uitdagen is een omgangsvorm om uit te zoeken wat je aan elkaar hebt. Zo nu en dan samen sparren of een pittige discussie voeren, is geen probleem. Je traint met verbaal stoeien zonder dat de onenigheid escaleert. Kibbelen mag, ruzie niet.

Als je steeds ruzie maakt

Als ruzie een terugkerend ritueel wordt dan verdwijnen de positieve gevoelens voor elkaar als sneeuw voor de zon. Je bent dan niet in staat om op een rustige manier met elkaar te overleggen. Iedere partner lijdt onder deze omstandigheden. Het is schadelijk voor je relatie wanneer ruzie vaker voorkomt dan liefhebben. En als ruzie af en toe gebeurt, maak het dan zo snel mogelijk weer goed. Zeg sorry, als je je hebt mee laten slepen.

Maak wel het gesprek af dat is blijven liggen. Bespreek rustig en niet-vijandig de onderwerpen die belangrijk zijn. Zorg ervoor dat het gesprek niet ontspoort.

Hoe kun je overleggen zonder ruzie?

Dingen bespreken zonder dat het gesprek uit de hand loopt kun je leren. Het is net als met autorijden. In het begin denk je:  dit leer ik nooit. Zo kun je ook leren om een gesprek bij te sturen voordat je in de berm komt. Wil je er direct mee aan de slag?Wil je er direct mee aan de slag?

Overleggen zonder ruzie

In ons achtergrond artikel (20 pagina’s)  Hoe kun je overleggen zonder ruzie? leggen we stap-voor-stap uit wat je kunt doen. Dit artikel kun je tijdelijk voor een introductieprijs downloaden via de webshop van onze uitgeverij. Laat ons weten wat je er mee hebt gedaan!