De meeste aanvragen in onze praktijk worden gedaan door vrouwen. Soms doen ze veel moeite om manlief mee te krijgen. Sommige vrouwen hebben al een aantal jaren geleden het internet afgezocht naar hulp. Na de zoveelste crisis is hun man eindelijk bereid te gaan praten. Er zijn verschillende redenen waarom mannen de boot afhouden. Ze verwachten bijvoorbeeld dat ze op hun kop gaan krijgen voor wat ze fout doen. Wat ook meespeelt is wat er van mannen wordt verwacht in onze maatschappij. Terecht of niet: er is een norm die zegt dat mannen (echte mannen) hun problemen zelf oplossen.
In relatietherapie gaan, voelt dan als falen: het lukt niet er op eigen kracht uit te komen. Zeker bij zo iets persoonlijks als de liefde is dat even slikken. Het is makkelijker om toe te geven dat je geen verstand hebt van computers, auto’s of tuinieren dan van vrouwen. En als een man dan eindelijk meegaat, leunt hij kritisch achterover. Voor wie dan bij een verkeerde therapeut belandt is het einde oefening. Maak dus een goede keuze. Waar kun je op letten als je (samen) een relatietherapeut zoekt?
Rechtstreeks
Vaak houden mannen van een rechtstreekse benadering. Ze zoeken een begeleider die hen serieus neemt. Ze krijgen pas respect voor de therapeut als hij of zij door zijn woordspelletjes en uitvluchten heen prikt. Voor een man is het belangrijk om te merken dat de begeleider mentaal tegen hem is opgewassen. Anders heeft deze afgedaan. Natuurlijk geldt dit niet voor alle mannen in gelijke mate. Maar het valt op dat mannen zich pas overgeven aan de leiding van een therapeut wanneer deze laat merken dat hij of zij verstand van zaken heeft.
Relatietherapie allergie
Met name kunnen mannen allergisch zijn voor:
- Relatietherapeuten die alleen maar de bal terug spelen (Wat vind je er zelf van?)
- Relatietherapeuten die altijd empathisch reageren (Ik kan me voorstellen dat je zo voelt)
- Relatietherapeuten die er bij voorbaat van uitgaan dat mannen meer moeite hebben om hun gevoelens te uiten (Zie je wel typisch zo’n mannen reactie)
- Relatietherapeuten die benadrukken dat relatietherapie heel eng is (Je vind het wel heel spannend, hé?)
- Relatietherapeuten die vage taal gebruiken (Ik merk een stukje onzekerheid bij je op)
- Relatietherapeuten die alles verklaren als weerstand (Ik merk toch wel een beetje weerstand bij jou)
Soft en arrogant
De softe relatietherapeut presenteert zich als je beste vriend of vriendin. Een Praatpaal Zonder Grenzen waarbij je eindeloos kunt zeuren zonder dat je het gevoel hebt dat je iets opschiet. Dit soort relatietherapeuten hebben het vak een geitenwollen-sokken imago opgeleverd.
Ook zijn er relatietherapeuten die het stuur willen overnemen. Ze hangen een bepaalde theorie aan, waardoor ze vanaf de eerste minuut beter weten hoe jij in elkaar zit dan jij dat zelf weet. Dit soort benaderingen maken het vak een beetje arrogant. Deze expert weet het (stiekem) altijd beter.
Klare taal
Wil relatietherapie ook toegankelijk zijn voor man, zoek dan naar een relatietherapeut die klare taal hanteert. En grenzen stelt aan zijn tijd. Iemand die 100% inzet eist van een man. Een relatietherapeut die niet eindeloos begrip toont voor zijn slechte gewoontes. Iemand die zijn smoesjes niet accepteert en tegelijkertijd begripvol is wanneer een man werkelijk zijn diepere gevoelens laat zien. Relatietherapie is niet voor mietjes. Je kunt de dingen gewoon benoemen. Respectvol en mild, maar zonder vaagheden.
En vrouwen dan?
Ook vrouwen waarderen een eerlijk gesprek. Net zo goed. Over het algemeen echter is praten meer hun ding dan dat dit voor mannen is. Misverstand: dat wil niet zeggen dat mannen hun gevoelens niet uiten. Ze doen dat met minder woorden en op een andere manier.
Is dat een natuurlijk (en dus vaststaand) verschil tussen mannen en vrouwen? Volgens ons is dit geen evolutionair gegeven, maar cultureel bepaald. We verwachten in Nederland van een man ander gedrag dan van een vrouw. Of we het hier nu mee eens zijn of niet: het is nu eenmaal zo. Dit soort verwachtingen spelen een rol. Mannen verwachten daardoor van hun begeleider een iets andere aanpak dan vrouwen. Let op: ook hierbij zijn uitzonderingen.