Partners

Hoe je samen woont en werkt

Je bent vaste partners als je relatie op een of andere manier niet vrijblijvend is. De manier waarop je samenleeft kan echter uiteenlopen. De meeste stellen zijn getrouwd of wonen samen. Maar er zijn verschillen. Sommige koppels kiezen ervoor geen gezamenlijk huishouden te voeren. De zogenaamde LAT-relatie. Soms wonen de partners tijdelijk gescheiden, bijvoorbeeld vanwege werk in het buitenland.

Je kunt onderscheid maken tussen de manier waarop je woont en werkt en de kwaliteit van het contact. Zo kun je samenwonen en toch weinig delen. De los-zandrelatie, noemen wij dat. Andersom zijn er stellen die elkaar weinig zien, maar toch goed contact hebben. Ze zetten hun bijpraatmomenten echt op de agenda. Ze spreken af wanneer ze met elkaar Skypen, bijvoorbeeld.

Samen leven en contact houden

Natuurlijk hebben de leefomstandigheden en de (dagelijkse) omgang wel invloed op elkaar. Maar het is zinvol om ze van elkaar te onderscheiden. Een nieuw huis of een andere baan betekent niet automatisch dat je relatie verbetert. De sfeer tussen partners wordt niet beter als ze op vakantie zijn. Andersom komt ook voor: er zijn koppels die het goed hebben ook als de omstandigheden tegenzitten.

Als je merkt dat een ontspannen vakantie niet voldoende is om je weer meer verbonden te voelen, dan ligt de oorzaak niet in de leefomstandigheden, maar in het contact. Je bent op je hoede geraakt voor de reacties van je partner. En je partner waarschijnlijk voor die van jou. Terwijl hij of zij toch ooit degene was waarvoor je je hart opende.

Partners door dik en dun

Veel strubbelingen in een relatie komen voort uit het aanpassen aan een nieuwe situatie. Mensen veranderen nu eenmaal en dus verandert je relatie. Kinderen groeien op, ouders overlijden. Je krijgt te maken met ziekte, veranderingen in werk of een verhuizing. Allemaal zaken waar je op moet leren inspelen. Soms gaat de rek er tijdelijk uit en dan kan een relatieweekend een belangrijke time-out zijn. Weg uit de dagelijkse drukte kun je onder begeleiding werken aan een nieuwe start. Je creëert samen de randvoorwaarden om je contact oprechter en spontaner te laten verlopen. Stress door werk en gezin bijvoorbeeld is een belangrijke factor. Een relatietherapie-weekend biedt ontspannen momenten, maar ook de uitdaging niet langer om de hete brij heen te draaien. Je komt als koppel immers niet voor niets.

Geen lijmpoging

Ook als je op het punt staat uit elkaar te gaan is dit zinvol. Wij hebben veel ervaring met koppels bij wie er veel op het spel staat. Daar gaan we dan ook niet aan voorbij. We verkennen in hoeverre er nog bereidheid is om te investeren in de relatie. Met de meeste koppels maken wij bijzondere doorbraken mee, waarna beide partners opgelucht terugkeren naar huis. Er is dan nog wel huiswerk te doen, maar het is duidelijk waar aan gewerkt moet worden. Maar we schreven al: het is geen lijmpoging. Er zijn stellen waarbij duidelijk wordt dat scheiden een betere optie is. Ook in dit geval blijft er echter een relatie. Meer hierover kunt u lezen op de pagina over ex-partners.

Voor wie is een relatietherapie-weekend geschikt?

  • Als er al langere tijd iets knaagt

  • Als je op het punt staat om te scheiden
  • Als je een drukke agenda hebt
  • Als je nu echt werk wilt maken van je relatie
Twijfelt u of een relatietherapie-weekend iets voor u is?
Neem dan contact met ons op. Wij geven u een eerlijk advies.