Klik hier voor de video van ons boek Overspel draait niet alleen om seks.

Overspel als noodsignaal

Vreemdgaan hoeft niet het einde van de relatie te betekenen. Het uitgangspunt van ons relatietherapie programma Overspel als Noodsignaal is dat de nasleep van de affaire niet alleen maar negatief hoeft te zijn. Het kan het begin zijn van verandering. Lees hieronder wat we daarmee bedoelen.

Overspel is een vertrouwensbreuk

Wanneer overspel aan het licht komt, belanden (meestal beide) partners in een emotionele crisis. Overspel betekent in eerste instantie een vertrouwensbreuk. Een van beide heeft de ander niet betrokken bij zijn plannen, anders was er immers geen sprake van ‘overspel’. De eerste reactie hierop is meestal woede en verstoting. De overspelige partner wordt de deur gewezen (of hij besluit zelf weg te gaan). Schuldgevoelens spelen vaak een grote rol. Hoe heb ik dit kunnen doen? Of: waarin schoot ik tekort?
Als het dossier gesloten blijft, werkt de affaire als een bedrijfsongeval. Er zijn twee scenario’s denkbaar: geschokt gaan de partners uit elkaar of men probeert de oude situatie te herstellen. In beide gevallen levert deze crisis geen nieuwe inzichten op. De nasleep staat in het teken van schuld, boete en beloftes. De mails worden gecheckt en de whats-appjes doorgespit. Ook zijn er bedrogen partners die twijfelen over zichzelf. Vindt de ander mij nog wel aantrekkelijk?

Overspel is een noodsignaal

Naast scheiden of op de oude voet verder gaan is er nog een derde optie. Dit vraagt dat je over je eigen schaduw heen durft te stappen. Daarmee bedoelen we dat je, ondanks wat er gebeurd is, de bereidheid hebt om jullie verhouding tegen het licht te houden.

We geven aan dat er een uitweg is voor stellen die de moed hebben over dit voorval heen te kijken. Als je de verborgen drijfveren aan het licht komen, kun je nieuwe aspecten van de ander leren zien. Daar zat je misschien niet op te wachten, maar het is nu eenmaal zo. De affaire is dan geen stoplicht, maar een noodsignaal.

Lees op ons RelatieBlog het artikel Overspel als noodsignaal >>

Dringende vragen

Hoe kon het dat hij openstond voor die collega op het werk of zij voor die vader op het schoolplein? Op welke manier hebben we de deur op een kier gezet, zodat een ander de voet ertussen kon krijgen?

Zonder dat er een schuldige wordt aangewezen, erken je je eigen aandeel en luister je naar het verhaal van je partner. Meestal speelde er al iets in de partnerrelatie waardoor dit is gebeurd. De intieme vriendschap is niet voor niets op het spel gezet.

Doorstart

Ons programma Overspel als Noodsignaal kan de situatie snel verhelderen. Je kunt antwoorden vinden op de meest dringende vragen. Wij hebben materiaal ontwikkeld waarmee je deze vragen in kaart kunt brengen. Hoe staan jullie nu tegenover elkaar? Wat heb je al uitgesproken en waar kom je niet verder?

In de therapiesessies luisteren we naar beide kanten van het verhaal. Het gesprek is geen verhoor. We wijzen geen schuldige aan en sturen het gesprek zo dat een nieuw begin mogelijk is. Samen aan je relatie werken is niet altijd gemakkelijk, maar deze inspanning is wel het bewijs dat je het werkelijk meent met elkaar. Het gaat hierbij niet om het herstellen van de relatie, maar om een doorstart. Aan het eind van het therapie-arrangement gaan we na of hier voldoende draagvlak voor is ontstaan.

Opgave

We willen het niet rooskleuriger voorstellen dan het is. Overspel plaatst je voor de opgave je gevoelens/opvattingen te onderzoeken. Het is een emotionele achtbaan waar je samen uit kunt komen, maar het is niet gemakkelijk. Onze aanpak is, zoals we telkens benadrukken, geen lijmpoging. Misschien kom je erachter dat je werkelijk niet bij elkaar wilt blijven. Als je dan uit elkaar gaat is dit een weloverwogen keuze en geen paniekvoetbal. Dit verbetert in ieder geval de relatie als ex-partners. Volgens ons is ook dit winst.