Gescheiden stellen met kinderen blijven als co-ouders met elkaar te maken hebben. Goed overleg is noodzakelijk, zonder dat allerlei emoties daarin storen. Het is een feit dat je een geschiedenis hebt met elkaar. En niet altijd lukt het om de knop eventjes om te draaien. Als je merkt dat je niet verstandig op elkaar reageert, kan een arrangement relatietherapie zinvol zijn. Uiteraard boeken wij (op verzoek) twee hotelkamers.

Hete hangijzers

Tijdens een relatietherapie weekend kun je een bepaald onderwerp op een gestructureerde manier uitdiepen. Dat scheelt een hoop verwarrende gesprekken. Zo kun je uiteindelijk tot betere afspraken komen. En ontwikkel je minder wrok naar elkaar. Want daar wordt niemand beter van. Vooral kinderen lijden eronder als ex-partners negatief tegenover elkaar blijven staan.

Als je niet wilt dat kinderen zo met elkaar omgaan in de klas, moet je ook niet willen dat je zo reageert op je ex-man of ex-vrouw.

Meer dan oude vrienden

Maar er kan ook iets anders gaan spelen. Af en toe worden we benaderd door gescheiden koppels die merken dat ze nog steeds heel vriendschappelijk met elkaar omgaan. Dat begint vaak met een intensieve vorm van co-ouderschap. Verjaardagen worden gezamenlijk gevierd en men gaat zelfs met elkaar op vakantie. Soms wordt de omgang meer dan die van oude vrienden. De kinderen zeggen hardop wat mamma en pappa denken: ‘Waarom gaan jullie niet gewoon weer bij elkaar wonen?’

Snel gescheiden

Ook bij kinderloze stellen kunnen tedere gevoelens opnieuw de kop opsteken. Zo zijn er stellen die in zeer korte tijd zijn gescheiden. Wanneer de gevoelens van afkeer wat zijn geluwd, komt een ontnuchterende fase. Waarom heb ik me eigenlijk zo van je afgekeerd? Nu ik alleen woon, voel ik me ook niet zo happy. Schoorvoetend erkennen ze dat ze de intieme vriendschap missen.

Wat voelen we nog voor elkaar?

Het is niet onze insteek om voormalig geliefden koste-wat-kost weer bij elkaar te brengen. Ex-partners willen hun gevoelens uit kunnen zoeken, zonder dat de uitkomst vaststaat. Goed contact en samenwonen zijn voor ons twee dingen. Wat voorop staat is dat ‘gewoon-weer-bij-elkaar’ geen oplossing is. Je bent immers niet voor niets opgebroken. Pas als duidelijk wordt wat er (nog steeds) dwarszit, kan gewerkt worden aan een doorstart. Als men dat wil.