Overspel: ervaringen met relatietherapie na een affaire.

Relatietherapie ervaringen overspel

Ik was zo boos

Toen ze opbiechtte met wie ze het bed had gedeeld, was ik verbaasd dat ik zo boos werd. Zij heeft een week bij haar ouders geslapen en ik heb met mijn broer gesproken hierover. We konden snel terecht in Vlissingen. Dat sterkte mij in de keus die ik had gemaakt: werken aan onze relatie. Hoewel ik het nog steeds erg vind wat er is gebeurd, zie ik nu meer welke oude patronen er lagen tussen ons. Ik kwam eigenlijk met de verwachting dat mijn vrouw de les gelezen zou worden. Maar Angèle ging eveneens in op mijn aandeel in de wisselwerking. Niet dat het mijn schuld is wat er gebeurde. Maar het heeft me doen inzien wat ik heb laten liggen.

S. en E. Joure
Geen oppervlakkige adviezen

Wij zijn enige tijd uit elkaar geweest, na een affaire die een van ons had met een ander. We twijfelden of we het weer met elkaar zouden proberen. Onze families zeiden ‘je bent gek’, maar ergens geloofden wij erin. Het weekend was voor ons erop of eronder. Het viel me op dat Sjaak Vane scherpzinnige (soms lastige) vragen stelt en ons voldoende vertrouwen gaf om eerlijk te zijn tegen elkaar. Geen oppervlakkige adviezen, maar graven naar de kern. Alleen daardoor kan onze doorstart succesvol zijn. Goede voornemens zijn niet genoeg. Je moet er aan werken. En dat doen we nu.

C. en D. Arnhem
Flirterig op feesten

Mijn man was wel vaker flirterig op feesten. Het dorp sprak erover. Maar hij zei dat het niets voorstelde. Tot ik bij toeval op zijn Facebook een berichtje ontdekte. Ik voel me schuldig. Dat was mijn eerste reactie. Ergens denk ik dat het komt omdat we nauwelijks nog seks hebben vanwege mijn ziekte. In het weekend en de vervolgsessies ben ik afgeraakt van dat idee. Mijn man en ik hebben het beter dan daarvoor. Angèle was heel stellig en dat sterkte mij. Nu moet de harde noot nog worden gekraakt: dat ik hem erop aan kan spreken. En dat hij niet meer zijn eigen gang gaat. Anders kan het zo weer gebeuren. En dat trek ik niet meer.

N. en M. Dorp in Overijssel
Rechtstreekse aanpak

Na de vorige affaire waren we in relatietherapie gegaan. We moesten meer zeggen wat we leuk vonden. Maar dat werkte niet. Nu het weer gebeurde, kwamen we via internet bij jullie terecht. Een sprong, maar dat wilden we ook. Onderweg dachten we nog aan terugkeren. Zo van: laten we maar uit elkaar gaan. Gelukkig toch doorgezet. In Vlissingen kreeg je niet meteen adviezen, maar een kritisch luisterend oor. We zijn jong begonnen met elkaar en hebben allebei gewoontes waar we van af moeten komen. Er was een patroon ontstaan waarbij we elkaar klein hielden. Daardoor kon er tot twee keer toe een ander tussen ons in komen. We hebben veel gehuild en nu is er meer openheid dan ooit. Bedankt voor de rechtstreekse aanpak.

K. en B. Weert
Het verkeerde middel

Toen ik erachter kwam dat mijn vrouw was vreemdgegaan stortte mijn wereld in. Ik had haar altijd vertrouwd. Eerst was ik woest, maar daarna besloot ik om ons huwelijk een tweede kans te geven. We kennen veel stellen die het bijltje erbij neergooien. Sjaak drong erop aan uit te diepen wat er speelde voordat het overspel de boel in het honderd schopte. Hij leidde ons in goede banen. Zag wat er speelde en liet ons er zelf achter komen. Ik vond mijn vrouw veel te vanzelfsprekend en niet meer die bijzondere meid van het begin. Dat kwam niet door haar, maar doordat ik het niet meer opmerkte. Jullie hebben gelijk als je zegt dat vreemdgaan het verkeerde middel is, maar het brengt wel dingen aan het licht. Al gun ik niemand wat ik heb meegemaakt.

A. en H. Elspeet
Beslissing genomen

Ik heb een heel duidelijk inzicht gekregen in mijzelf en dat is voor mij heel belangrijk geweest. De opdracht die we meekregen heeft ook veel met mijn gevoelens en gedachten gedaan. Ik heb mijn beslissing genomen. Een die ik uiteindelijk vijf jaar geleden al had gemaakt. Ik heb besloten om niet verder te gaan met F. Ik weet dat F. nog steeds gevoelens heeft voor die andere vrouw en ik weet niet of hij haar echt los kan laten. Ik neem het risico niet. Mijn beslissing staat vast en dat voelt nu eindelijk goed. Ik kies nu echt voor mezelf en voor een vriendschappelijke relatie met F. zonder verwachtingen van elkaar. Al heeft F. het wel heel erg moeilijk met mijn beslissing, maar hij geeft aan dit wel te begrijpen. We gaan nu bekijken hoe we deze moeilijke periode verwerken. Nogmaals bedankt. Ik heb de sessies als zeer leerzaam, prettig en verhelderend ervaren.

B. F. Schipluiden
Opnieuw interesse in elkaar

We zijn echt blij met het weekend dat we bij jou in Vlissingen hebben doorgebracht. We maken nu bewuster tijd voor elkaar, zijn weer geïnteresseerd in elkaar. We hebben zelfs weer verliefde gevoelens voor elkaar daar ontdekt.
Het klinkt als te mooi om waar te zijn! Er was dan ook wel een terugval een paar weken geleden. Omdat ik toch had zitten snuffelen in het verleden en dingen vond waar ik erg verdrietig van werd. Maar ook dat hebben we doorstaan.

J. en G. Den Haag
Overspel. Hoe kun je de ander nog vertrouwen?