Het kan zijn dat de maatregelen rond het corona virus je dagelijks leven overhoop hebben gehaald. Hoe blijft je relatie gezond? Je kinderen zijn plotseling thuis, je partner zit op zolder achter zijn laptop en jij beantwoordt zakelijke gesprekken vanuit de keuken. Tijd voor jezelf is er niet meer bij. En hoe lang gaat dit duren? De vanzelfsprekendheid van gisteren is de onzekerheid van vandaag en laten we hopen: de vernieuwing van de toekomst. Over dit laatste gaat dit blog.Wat kun je doen om zo goed mogelijk samen deze crisis door te komen. Welke oplossingen bedenk je voor de nieuwe situatie?

Een nieuw ritme in tijden van het Coronavirus

Tot begin maart kende elke relatie zo zijn eigen afwisseling tussen tijd samen en tijd alleen. Nu je noodgedwongen thuis komt te zitten, verandert dat ritme radicaal. Zeker als je kinderen hebt komt je tijd alleen onder druk te staan. Wat kun je doen?

Blijf een goed team

Onze eerste tip. Zorg dat je een goed team blijft. Dat betekent dat je op vaste momenten overlegt over ieders tijdsbesteding. Hoe komen we met elkaar de dag door? En hoe ziet de komende week eruit? Hoe verdelen we de rotklussen en de leuke dingen?

Mogelijk zijn bestaande gewoontes plotseling zinloos. Ze stammen nog uit de tijd dat beide partners buitenshuis werkten. Waarom doet de één telkens de afwas en de ander de kinderen naar bed? Toen was dat logisch omdat de een laat thuis kwam. Maar nu is deze gewoonte misschien achterhaald.

Werk dus samen aan een nieuwe structuur. Experimenteer met een nieuwe taakverdeling. Belangrijk daarbij is dat je goed overlegt.

De kunst van goed overleg

• Zorg voor een vast overlegmoment. Liefst eventjes aan het begin van de dag ieders activiteiten doornemen. Dat hoeft niet lang te zijn. Een scrum heet dat wel. Sommige bedrijven werken daarmee.
• Wat ga jij doen? En waar ga jij aan werken vandaag. Wat doen we samen, vandaag. Wat moet vandaag zeker gebeuren. Een overlegmoment gaat over praktische zaken. Hou het daar ook bij.
• Als je goed overlegt weet iedereen wat te doen staat.
• Sta open voor de wensen van de ander. Dat wil niet zeggen dat de ander altijd zijn zin krijgt. Maar verdiep je eerst in het plan van de ander. Niet meteen afschieten, dus.
• Laat je kladblok zien. Dus niet: ‘Dit moet gebeuren’, maar: ‘Misschien zouden we dit of dat kunnen doen’.
• Niet jouw idee doordrijven, maar een voorstel doen
• Zorg dat je samen tot een oplossing komt.

Oplossingen vinden

Door te overleggen over de dagelijkse gang van zaken, erken je elkaar als overlegpartners. Dat versterkt het gevoel dat je een team bent. Er zijn een aantal beproefde strategieën om conflicten op te lossen. Als je die gebruikt kom je tot een voor beide partners acceptabele oplossing. In ons achtergrondartikel: ‘Hoe kun je overleggen zonder ruzie’, gaan we daar uitgebreid op in.

Zorg voor elkaar

Nu de maatregelen rond het Coronavirus allerlei beperkingen met zich meebrengen, is het vooral de tijd alleen die onder druk komt te staan. Onze tweede tip is dan ook: steun elkaar. Neem elkaar taken uit de handen. Soms hoef je dat niet eens te melden, maar doe je stilzwijgend een routineklusje in het huishouden. ‘Stille zorg’ noemt men dat. Werk op je nemen waar je allebei niet zo’n zin in hebt, om de ander te ontlasten. Door niet te wachten tot je partner het doet, laat je merken dat hij of zij je dierbaar is. Je hebt het over voor elkaar.

Ik ben sterk

Maar er is ook nog iets anders. Door vrijwillig taken op je te nemen, zeg je eigenlijk ook tegen jezelf: ‘Ik ben sterk genoeg om dit te kunnen dragen’. Daarmee versterk je je geloof in je eigen draagkracht. Je reageert dan vanuit de beste versie van jezelf. En je laat geen ruimte voor dat mopperstemmetje (Ben ik weer de klos?) of dat kleine klagende ikje dat zich zuchtend en steunend opoffert voor het gezin. Let dus op wanneer de vuilnisbak geleegd moet worden of wc-papier gekocht moet worden. Neem de kinderen mee naar buiten en repareer de balkondeur. Rooster de ander even vrij. En stimuleer je partner om te genieten van die tijd alleen. Ontzorg elkaar, voor zover dat kan.

Geef stress geen kans

Onze derde tip is: pas op voor stress. Dat is een echte relatie-killer. We hebben nu te maken met het besmettelijke Coronavirus. Stressgedrag kan echter ook zeer besmettelijk zijn. Ga dus niet lopen mopperen tegen je partner of zuchten en steunen. De kinderen nemen dit over en voor je het weet loopt iedereen zich af te reageren op elkaar. Over stress en de invloed ervan op je relatie hebben we in een recent blog al uitgebreid geschreven.

Krabben helpt niet

Dan nog iets over het uiten van je frustraties. De huidige situatie brengt veel stress met zich mee. Hoe gaat deze Corona crisis aflopen? Schelden of het op een andere manier luidruchtig uiten van je frustraties is net als het krabben aan een wondje. Het geeft even verlichting, maar door het krabben wordt de wond alleen maar groter. Als je het moeilijk hebt zoek je partner dan op of doe even iets om emotioneel weer in balans te komen.

Praten lucht op

In dit blog stonden we stil bij overleg, zorg en stress. Overleggesprekken zijn maar een van de vijf gesprekken waar een gezonde relatie behoefte aan heeft in ons blog: De Schijf van Vijf staan ze op een rijtje.
Naast overlegmomenten heb je ook andere momenten nodig. Deel-momenten, noemen we dat. Daarover schrijven we in een volgend Coronacrisis relatieblog. Dan hebben we het over belevingsgesprekken en activiteiten samen. Hou vol. Samen komen we hier weer uit.