Als gesprekken lastig lopen, gaan partners elkaar vaak de schuld geven. Jij wilt nooit ergens over praten! Jij wilt altijd overal over praten! Als je woorden als ‘nooit’ en ‘altijd’ gaat gebruiken ligt ruzietaal op de loer. Voordat je het groter maakt dan het is, kun je eens kijken aan welk gesprek je behoefte hebt. Moet je iets oplossen? Of wil je alleen je zorgen delen of je plezier – en verder niets.

In plaats van de ander te beschuldigen, kun je samen nagaan welke gesprekken je te vaak en welke je te weinig voert. In dit artikel zetten we vijf soorten partnergesprekken op een rij. Ga eens na welke je vaak op tafel zet en welke ingrediënten je mogelijk vergeet.

Soorten gesprekken

De meeste mensen kennen vanuit hun werk verschillende gespreksvormen. Managers leren een slecht-nieuwsgesprek voeren of een motivatiegesprek. Werknemers ondergaan jaarlijks een functioneringsgesprek en ouders kennen het 10-minutengesprekje op school.

Wat ons is opgevallen is dat partners ook verschillende gesprekken voeren. Andere dan op het werk, natuurlijk. Partners zijn zowel huisgenoten, als collega’s, maar ook intieme vrienden. Wij maakten een indeling in vijf soorten gesprekken. Ze zijn allemaal nodig om als koppel of gezin goed te functioneren. En niet alleen dat: ook hartsvrienden te blijven.

Je relatie op de rails krijgen

Het blijkt dat een heldere indeling koppels enorm helpt om de dagelijkse omgang beter op de rails te krijgen. Het is namelijk niet zo dat de een altijd een bepaald gesprek wil en de ander nooit. Het is meer dat de een gaat drammen en de ander op de rem gaat staan. Zo blokkeren beide partners de noodzakelijke gesprekken.

Vijf gesprekken voor een levendige relatie

Nadat we hier als relatietherapeuten jarenlang mee hebben gewerkt, maakten we overzichtelijk  schema van vijf soorten gesprekken. Met ieder een eigen doel en een specifieke manier  om dit gesprek te beginnen en af te ronden.

Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet. In ons boek: Praten Lucht Op hebben we dit verder uitgewerkt.

De schijf van vijf is een aanbeveling op het gebied van voeding. Je kent het waarschijnlijk wel. Afwisseling in je voedingspatroon is nodig. Wat je precies op tafel zet is persoonlijk. Dat geldt ook voor je relatie. Je geeft op jouw unieke manier vorm aan je liefde voor de ander. Maar alle aspecten moeten wel aan bod komen. Anders ontstaat een zakenhuwelijk.

Welke gesprekken zijn nodig?

Voordat je om de tafel gaat zitten, is het goed het eens te zijn over het soort gesprek. Doe je dit niet, dan krijg je een verwarrende discussie die alle kanten op vliegt. Niet ieder gesprek is hetzelfde. Het maakt nogal uit of je wilt praten over het verlies van je moeder of behoefte hebt over de vakantie te overleggen. Een discussie over de Brexit heeft een ander karakter dan dat je vertelt over een boek dat je heeft geraakt.

Het volgende schema geeft een overzicht van de soorten gesprekken.

Soort gesprek Doel Spreken Luisteren
Overleggen Samen een besluit nemen; zoeken naar een compromis Een plan of idee voorleggen Inhoudelijk Empathisch
Oplossen Een probleem verhelpen; zoeken naar de beste oplossing Voorstellen doen Inhoudelijk

Praktisch

Delen Je binnenwereld uiten Je gevoelens verwoorden Meeleven
Verdiepen Zelfkennis Je gevoelens/denkbeelden ontwarren Samenvatten, spiegelen
Discussiëren Je mening aanscherpen Uitspreken wat je ergens van vindt Inhoudelijk

 

Hoe kun je een gesprek bijsturen?

Voordat je  in een gesprek belandt waar je niet op zit te wachten, kun je afspreken welk gesprek de bedoeling is. Dat bijsturen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zullen we even overleggen over het zakgeld van Joris? Sorry, er moet me eerst iets van het hart. Ik wil het alleen maar even vertellen,oké? Dit zijn voorbeelden van hoe je onderwerpen op de kaart zet. In een vervolg artikel leggen we verder uit hoe je gesprekken op een heldere en luchtige manier kunt bijsturen.

Soms is bijsturen nodig. Want als de een klassieke muziek speelt en de ander Jazz valt het orkestje al snel uit elkaar. Ga dus niet door elkaar heen toeteren. Dan eindigt het gesprek in mineur. Denk aan de schijf van vijf. Zorg voor afwisseling en gezonde voeding. Niet iedere dag patat met mayonaise.