Momenten van verlies, tegenslag of belangrijke beslissingen kunnen ijkpunten zijn voor de relatie. Dat geldt ook voor andere spannende situaties, zoals de geboorte van een kind. Emotionele steun is dan geboden. Zowel op het moment zélf als achteraf bij de verwerking van een ingrijpende gebeurtenis.

Geluk vieren

Het voorval hoeft niet altijd triest te zijn, ook geluksmomenten moeten samen worden gevierd. Dit versterkt de emotionele band. Het is opvallend dat vaders en moeders juichend aan de zijlijn staan bij hun kinderen, maar belangrijke overwinningen van hun partner niet samen delen.

Als Minous haar opleiding voor hypnotherapeut heeft voltooid nodigt ze haar partner uit voor de diplomering. Bern wil niet komen. Hij houdt niet van officieel gedoe en bovendien kent hij niemand van haar opleidingsgroep. Ook heeft hij niets met dat softe hypnose-gedoe, roept hij stellig. Minous dringt verder niet aan. Als ze thuiskomst met het getuigschrift in haar handtas, hangt er een muurbreed spandoek: Gefeliciteerd met je diploma. Ze kijkt met gemengde gevoelens terug op dit voorval. Enerzijds is ze vertederd door Berns betrokkenheid. Anderzijds miste ze dat hij in de zaal zat toen ze in het zonnetje werd gezet.

In de bres springen

Soms is een andere vorm van emotionele steun geboden. Zo is het belangrijk om op de juiste momenten voor elkaar in de bres te springen. Daardoor voel je je als partner veilig. De ander is er immers om het voor je op te nemen. Dat speelt bijvoorbeeld in families waar de schoondochter of schoonzoon sterk wordt bekritiseerd.

Schoonfamilie

Soms wordt deze openlijk verbaal aangevallen door andere familieleden. Vaak wordt de onderliggende vijandigheid gebracht als een onschuldige vorm van vermaak. Elkaar ‘in de zeik nemen’ wordt afgedaan als een ongevaarlijk gezelschapsspel. Maar als het gemeen wordt of als het er ongenadig hard aan toe gaat, moet je de ander verdedigen. Vooral als het jouw familie of vrienden betreft, ben jij de eerste persoon om in te grijpen.

Een vaste relatie betekent dat je toont met wie je solidair bent. Niet je moeder komt op de eerste plaats, maar je geliefde.