Soms erger ik me aan je en dan vind ik je weer geweldig lief. Komt dit gevoel door jouw gedrag? Of omdat ik vandaag niet goed in mijn vel zit? Of is het de stress van het werk en de kinderen die ons parten speelt?
Gevoelens kunnen verwarrend zijn, tegenstrijdig zelfs. Vooral de vraag: komt het door ons of door de omstandigheden? is belangrijk. Gevoelens kunnen een graadmeter zijn voor je relatie. In dit artikel gaan we in op de betekenis van je gevoelens. Is die onvrede tijdelijk of moeten we iets gaan doen?
Je gevoelens onder de loep
De betekenis van je gevoelens is niet altijd op slag duidelijk. Soms geeft je spontane reactie feilloos aan wat je moet doen. Maar bij andere situaties is je eerste ingeving geen goede raadgever. Dan is enig zelfonderzoek nodig. Je gaat je gevoelens kritisch bevragen.
Wat speelt er? Hoe komt het dat dit me zo raakt? Reageer ik niet te heftig? Sta ik open voor de ander of sluit ik me af? Weet ik dat ik weleens zo reageer? Schaam ik me voor deze gevoelens? Verbaas ik me over mijn heftige emoties?
Je gevoelens beter begrijpen
Door je gevoelens te onderzoeken, kun je ze beter leren kennen. Je kunt dan onderscheiden wat oprecht is en wat niet; wat met de situatie te maken heeft en wat voortkomt uit het verleden. Misschien liep je te hard van stapel. Of voel je je eigenlijk gekwetst in plaats van boos. Mogelijk was je gefrustreerd of angstig. Misschien had het met iets anders te maken.
Deze manier van zelfonderzoek kost tijd. Het is te vergelijken met het afkrabben van oude verflagen, waardoor de onderliggende afbeelding helder wordt
Jezelf gek denken
Je zelf vragen stellen is nuttig, maar je kunt er ook in doorslaan. Dan maak je jezelf gek met allerlei gedachten. Vaak zijn dit angstgedachten en slaat de twijfel toe. Je praat dan teveel met jezelf en te weinig met de ander. Terugblikken alleen, brengt je uiteindelijk niet verder. Je kunt heel wat fantaseren, maar hoe de ander echt is merk je pas als je een gesprek aangaat. Soms helpt het om de herkomst van je gevoelens in kaart te brengen. Komt het door jou, door mezelf of door de omstandigheden?
Waar komt dit gevoel vandaan?
Relationele gevoelens worden veroorzaakt door het contact met je partner. Je lacht om zijn grappen. Je kalmeert door zijn rustige houding. En zijn scherpe opmerkingen dagen je uit om dieper na te denken over jezelf. Je merkt de invloed van de ander.
Situationele gevoelens komen voort uit de omgeving waar je samen met je partner bent. Je ergert je aan het lawaai van de medegasten in het hotel. Je geniet samen van een zonsondergang. Je steunt elkaar tijdens de begrafenis van een goede kennis. Je deelt wat je op dat moment raakt.
Zwaar weer
Situationele gevoelens kunnen de sfeer negatief beïnvloeden. Wees daar op voorbereid. Verwacht niet dat je in moeilijke tijden altijd een leuke, opgewekte en ontspannen partner kunt zijn. Verwacht dat ook niet van de ander. Vergis je niet: het is al een grote prestatie wanneer je bij tegenslag vriendschappelijk met elkaar om kunt blijven gaan. Maar gelukkig: als de zon weer gaat schijnen heb je het weer goed met elkaar. Situationele gevoelens zijn tijdelijk.
Vrienden door dik en dun
Wanneer de relationele gevoelens gaan overheersen, maakt het niet uit wat er gebeurt. Dergelijke koppels laten hun stemming niet beïnvloeden door de omstandigheden. De positieve variant komt voor bij stellen die zich goed voelen bij elkaar. Een regenvakantie lijkt ze niet te deren. Ze gaan zo sterk in elkaar op dat ze nauwelijks doorhebben dat de zon niet schijnt. Ze hebben elkaar en dat is meer dan genoeg.
Bij de negatieve variant wordt de ruziesfeer meegenomen op vakantie. Onvrede is een vertrouwde reisgenoot geworden.
Samen zijn zonder ruzie
Kun je iets doen aan ruzie? Jazeker. Dingen bespreken zonder dat het gesprek uit de hand loopt kun je leren. Het is net als met autorijden. In het begin denk je: dit leer ik nooit. Toch kun je leren om een gesprek bij te sturen voordat je in de berm komt. Wil je er direct mee aan de slag?
In ons achtergrond artikel (20 pagina’s) Hoe kun je overleggen zonder ruzie? leggen we stap-voor-stap uit wat je kunt doen. We beschrijven de 5 strategieën die Amber en Sjoerd toepassen. Dit artikel kun je tijdelijk voor een introductieprijs downloaden via de webshop van onze uitgeverij. Laat ons weten wat je er mee hebt gedaan!
Goede tijden slechte tijden
Wanneer situationele gevoelens jullie relatie overheersen, kan een verandering van omgeving wonderen doen. Neem een snipperdag en trek er samen op uit. Of boek een weekendje weg. Je zult merken dat je in korte tijd de intimiteit tussen jullie weer terugvindt. Je hebt dan geen relatietherapie nodig om het weer fijn te hebben.
Wanneer jullie contact daarentegen ook in goede tijden slecht blijft, is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Je bent dan zo teleurgesteld geraakt in elkaar dat dit de sfeer constant bederft.
Het basisgevoel
Relationele gevoelens vormen een graadmeter voor de verhouding. Voor veel mensen is het gevoel lief te hebben en geliefd te worden dan ook meer dan een versiering. Het is geen bijkomstigheid maar vormt de kern van het samenzijn. Partners duiden het vaak aan als een ‘basisgevoel’. Als dit ontbreekt staat de zin van de relatie zelf op het spel.
Als de liefde dooft
Veel stellen kennen nog wel dat basisgevoel. Soms trokken ze zich niets aan van de adviezen van hun omgeving en kozen voor een partner die afweek van wat vader en moeder graag wilden zien. De liefde maakte blind, misschien, maar ook gedreven. In de ander vonden ze een maatje, een intieme vriend en een aantrekkelijke geliefde. Als in de loop van de tijd de relatie zich niet ontwikkelt doven de relationele gevoelens uit en komen bij de partners twijfels omhoog.
Hoe kan het dat we zo optimistisch begonnen en elkaar nu pijn doen? Heb ik me vergist in mezelf of de ander? Zijn we elkaar kwijtgeraakt door de moeilijke omstandigheden waarin we terechtkwamen?
Waar zijn we elkaar kwijt geraakt?
Leer je gevoelens kennen en denk niet dat ze zomaar vanzelf ontstaan. Misschien leidt dit ertoe dat je de relatie verbreekt. Maar dan heb je wel een doorleefd antwoord gevonden. Zoek uit waar je elkaar bent kwijt geraakt. Ga niet (zomaar) met een vraagteken uit elkaar.