De scherpe blik van de relatietherapeut

Relatietherapeut vinden

Soms vraagt een relatietherapie weekend om een vervolg. Er zijn gevallen waarbij relatietherapie in de buurt het meest voor de hand liggend is. Wat is een goede relatietherapeut? En waar vind ik een geschikte relatietherapeut?

Op zoek naar een relatietherapeut

Kennen jullie niet een relatietherapeut in de buurt? Dat is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Tijdens de laatste relatietherapiesessie gaan wij nadrukkelijk in op de vraag: hoe nu verder? Dat doen we zodat stellen niet onvoorbereid thuiskomen. Er zijn grofweg drie situaties denkbaar. Aan het eind van een relatietherapieweekend geven wij een eerlijk advies. Wat is haalbaar?

  • Op eigen kracht verder

Veel stellen kunnen zonder begeleiding verder. Ze gaan zich verdiepen in een relatieboek en kunnen op eigen kracht een doorstart maken. Dat ligt aan hoe sterk de ingesleten gewoontes zijn en aan de inzet van ieder afzonderlijk.

  • Scheiden zonder vraagteken

Sommige stellen besluiten vriendschappelijk uit elkaar te gaan. Soms blijken de verschillen onoverbrugbaar te zijn. De ene wil naar links en de ander wil per se naar rechts. Een relatietherapieweekend brengt soms aan het licht wat vanaf het begin van de relatie al speelde. Nu dit in zijn volle omvang wordt begrepen, leidt dit in een enkele geval tot een vriendschappelijke scheiding.

  • Een relatietherapeut in de buurt

Een aantal stellen adviseren wij om in de buurt hulp te zoeken. Ons relatietherapie weekend vormt in dit geval een goede aanzet, maar wij twijfelen of het voldoende is. Soms volgen wij het stel nog een tijdje. Een aantal ervan komt terug voor een vervolgarrangement, maar voor andere stellen lijkt ons dit niet erg praktisch. Bijvoorbeeld omdat de reisafstand erg groot is, of het niet wenselijk is als er veel tijd tussen zit.

In het algemeen adviseren wij om een relatietherapeut te benaderen als het gezamenlijke relatie project dreigt te verzanden. Vaak zijn stellen opgelucht na een relatietherapieweekend. Het is duidelijk geworden wat er speelt en waar aan gewerkt moet worden. Soms sluiten partners elkaar opnieuw in het hart. Het is dan zaak dit goede gevoel te blijven voeden.

Het goede gevoel vasthouden

Hoe kunnen we dit gevoel vasthouden? Wij zijn daar nuchter in: dit gevoel kun je niet vasthouden. het is ontstaan door meer openheid naar elkaar toe. Daar dragen de omstandigheden tijdens een relatietherapie weekend aan bij. Iedere sessie krijg je een duwtje in de goede richting en samen kun je ongestoord verder praten, over het strand wandelen en (eindelijk weer eens) uit eten gaan.

Wat je wel kunt doen na afloop van een relatietherapie weekend is deze openheid telkens weer opzoeken. In ons relatieboek Verdiep Je Relatie schetsen wij daar een gedetailleerd programma voor. Er zijn gevallen waarbij dat niet op eigen kracht lukt. Er zijn wel aanzetten, maar het kwartje is nog niet gevallen. We stellen het niet mooier voor dan het is. Sommige gewoontes steken (eenmaal thuisgekomen) weer de kop op. Het gevaar is dan dat je moedeloos afhaakt. Relatietherapie? Dat hebben we ook al geprobeerd. Voorkom dat je opgeeft door tijdig begeleiding te organiseren, is ons advies.

Zoektocht naar een relatietherapeut

Zoeken naar een relatietherapeut

Wees voorbereid op lastige situaties. Als blijkt dat verkeerde gewoontes opnieuw de kop opsteken, moet je je daadkracht aanspreken. Veranderen vraagt nu eenmaal wilskracht. Wanneer je de handdoek in de ring wilt gooien, is het goed om een relatietherapeut in de buurt op te zoeken. Je kunt dan wekelijks terecht voor begeleiding.

Zoek strategie

In het algemeen bevelen wij de volgende strategie aan:

  • Zoek op internet naar een relatietherapeut in jouw provincie.
  • Lees zorgvuldig wat deze persoon schrijft over zichzelf. Spreekt de schrijfstijl jou aan? Krijg je positieve indruk?
  • Bel op en stel je vragen. Ga na of de relatietherapeut ingaat op je vragen of dat in ieder geval probeert.
  • Spreek vervolgens een eerste therapiesessie af.
  • Bespreek na afloop met je partner jouw indrukken van deze relatietherapeut.

Vetorecht

Wanneer een van beiden zich niet goed voelt bij de begeleiding door de relatietherapeut, heeft de relatietherapie weinig kans van slagen. Gun elkaar dus vetorecht. Dat wil zeggen dat degene die twijfelt of dit een geschikte relatietherapeut voor hem (of haar) is actief op zoek gaat naar een andere relatietherapeut. Accepteer dit veto van elkaar. Je partner meeslepen naar een relatietherapeut die voor jou goed voelt heeft geen zin. Vaak ontwikkelt je partner dan het idee dat de relatietherapeut op jouw hand is. Dat hoeft niet zo te zijn, maar het idee alleen al remt de ontwikkeling van het therapiegesprek. Ga op zoek naar een ander als je geen klik merkt bij een relatietherapeut in de buurt.

De kunst van relatietherapie

Wat een goede relatietherapeut kenmerkt is erg persoonlijk. Het is moeilijk te zeggen – en daar wagen wij ons dus maar liever niet aan. Wel hebben we een visie op wat een goede relatietherapeut niet is. Dit baseren op wat we zoal om ons heen horen en wat cliënten ons tussen neus en lippen meedelen. Daarmee willen we niet zeggen dat we zelf ideale relatietherapeuten zijn. We nemen ons wel voor ons vak serieus te nemen. Dat betekent voor ons dat we zo alert mogelijk in het hier-en-nu aanwezig zijn. Dat we anders reageren op een heethoofd dan op een verlegen iemand. Dat we met sommigen een grap maken over voetbal en met anderen een anekdote delen over onze kinderen. Kortom dat we geen zoete broodjes bakken en niet een methode opleggen. Wat is een relatietherapeut niet?

Niet je beste vriend of vriendin

Nogal wat relatietherapeuten presenteren zichzelf alsof ze je beste vriend of vriendin kunnen worden. Je kunt er terecht om urenlang je verhaal te doen en waarschijnlijk geeft je dat een goed gevoel. Het zou echter kunnen dat je bij deze relatietherapeut niet veel verder komt. Hij wijst je namelijk niet (of veel te omzichtig) op je blinde vlekken. Een relatietherapeut moet je op een begripvolle manier zeggen wat je ergens niet wilt horen.

Niet eindeloos praten

Relatietherapie kent ook grenzen. Je kunt namelijk afhankelijk worden van welke therapeut dan ook. Je maakt dan te weinig gebruik van je eigen levenswijsheid. Let dus op dat een relatietherapie traject niet een eindeloos verhaal gaat worden. Ook de praatsessies moeten beperkt zijn. Wanneer een relatietherapeut scherp reageert, ben je na een uur behoorlijk moe. Dat is een teken dat je aan het werk bent geweest. Relatietherapie brengt je enigszins uit je comfortzone. Als het goed is zit je op het puntje van je stoel en word je verrast door wat de relatietherapeut naar voren brengt. Maar vooral ga je zelf aan de slag met je nieuwe inzichten.

Niet een alwetende expert

Het lijkt er wel eens op alsof sommige relatietherapeuten willen dat je de psycholoog van je partner wordt. Ze hanteren begrippen die je niet tegenkomt in het dagelijks spraakgebruik. Volgens hen is dit nodig om elkaar beter te kunnen begrijpen. Volgens ons is dit een gebrek aan toegepast taalgebruik. Men verdiept zich niet in hoe de cliënt omgaat met taal, maar steekt zijn eigen lesje af. De therapiemethode staat centraal en niet de cliënt zelf. Sommige cliënten laten zich daar behoorlijk door imponeren en krijgen het gevoel dat ze niets weten of kunnen.

Een goede relatietherapeut?

Relatietherapie is een vak apart. Als het goed is zit je tegenover iemand die jou niet beschouwt als een geval, maar zich daadwerkelijk verdiept in jouw verhaal. Iemand die prettig is in de omgang, maar ook heel scherp tegengas kan geven als je eigenwijs bent. Iemand die niet onder de indruk is van jouw binnenkomer: de manier waarop je onbedoeld afstand houdt van anderen. En daarbij oog heeft voor de mens achter de manier waarop jij je meestal presenteert. Iemand met passie en compassie.

Relatietherapeut Nederland

Los van de bovenstaande uitschieters, zijn er in Nederland heel veel goede relatietherapeuten of relatie coaches waar je bij terecht kunt. Wij horen van cliënten terug bij welke relatietherapeut in de buurt zij goede begeleiding hebben gevonden. Uiteraard is dat strikt persoonlijk. Voor alle duidelijkheid: de meeste van deze relatietherapeuten kennen wij niet persoonlijk. Het enige is dat we een positieve reactie hebben gekregen via onze cliënten. En dat we zelf hun website hebben bekeken. Meer dan dit is het niet waard. Doe er je voordeel mee en blijf je gezonde verstand gebruiken. We hebben ons lijstje met aanbevelingen onderverdeeld in verschillende regio’s. Je vindt het hier >>