Enkele tips om de liefde weer vlot te trekken.

Gunnen

Parkeer tijdelijk je je eigen behoeftes naar de achtergrond. Je gaat mee in de ideeën van de ander, met in het achterhoofd: ik doe het omdat dat jou goed doet. Niet als opoffering, maar omdat ik van je hou. Als ik jou gelukkig zie ben ik dat ook. Ik gun het jou van harte en als ik daar aan kan bijdrage doe ik dat graag.

Aandacht

Aandacht aan je partner geven betaalt zich altijd terug. Alles waar je interesse in hebt, groeit. Daardoor wordt het groter. Dat is zeker het geval in de liefde. Een belletje als je wat later komt, een klein geschenkje bij thuiskomst van een zakenreis en een appje als je elkaar een tijdje niet kunt zien. Het zijn de ogenschijnlijke kleine acties die het verschil maken tussen een vriendschap en een liefdesrelatie.

Niet je gelijk eisen

In de liefde is geen ruimte voor oog om oog, tand om tand. Dat wil niet zeggen dat je partner altijd gelijk heeft, of dat jij altijd gelijk hebt. Maar het betekent wel dat je je best moet doen om vaardigheden te ontwikkelen zodat je zachter met jezelf en liefdevoller met je geliefde omgaat.

Voorbeeld:Michael en Eva

Eva leerde haar partner kennen tijdens een wandelvakantie voor singles. Ze raakten zo in gesprek dat ze bijna verdwaalden in de Pyreneeën. ‘ Michael vertelde enthousiast over zijn toekomstplannen. Hij wilde een bedrijf opzetten waarin specialistische software werd ontwikkeld. Ik begreep er niets van, maar ik genoot van het enthousiasme waarmee hij het aan mij probeerde uit te leggen. Hij zei later dat veel mensen vinden dat hij doordraaft. En dat hij met mij in de buurt tot rust komt. Dat compliment streelde mij . Achteraf besef ik dat de liefde die wij toen al voor elkaar voelden een stevig fundament vormde. We geven elkaar nog steeds pluimen geven en ik heb geleerd dat aandacht aan je partner geven een van de belangrijkste levenslessen is.’