In diverse boeken en artikelen wordt geschreven dat ruziemaken ook gezond kan zijn. Daar ben ik het niet mee eens. Misschien wordt er bedoeld dat een conflictsituatie niet persé slecht hoeft te zijn. Maar elkaar de huid vol schelden? Is dat gezond? Volgens mij niet.

Op elkaar afstemmen

Een conflict héb je en een ruzie máák je, dat is een belangrijk verschil. Ruziën is simpelweg een van de manieren waarop mensen met een conflict omgaan. In een relatie zijn nu eenmaal regelmatig tegengestelde belangen. De een wil dit, de ander wil dat. Dit vereist dat partners hun behoeftes, overtuigingen en wensen op elkaar blijven afstemmen. Zoiets vergt overleg en onderhandeling.

Op een gezonde manier een conflict oplossen

Een aanvaring met je partner bevat zeker positieve elementen. Botsingen helpen je zelfkennis te vergroten doordat je uit kan vinden wat je eigen gevoeligheden zijn en waar je grenzen liggen. Als het lukt spannende items aan te snijden en onderwerpen tot een goed einde te brengen, dan is dat winst voor jou en je partner. Het lucht enorm op als je in je rats hebt gezeten over een naar gesprek en daar dan toch samen uitkomt.

Op een gezonde manier een conflict oplossen is een constructieve vaardigheid die zowel op de werkvloer als thuis zijn waarde heeft.

Signalen niet negeren

Je over iets opwinden hoeft niet verkeerd te zijn. Het kan ook een teken zijn dat een voorval helemaal niet klopt. Als je partner keer op keer vergeet af te bellen voor het warme eten, is het logisch dat je geërgerd raakt. Het is een signaal dat niet genegeerd moet worden. Het is belangrijk om dan om de tafel te gaan zitten (na het eten, bijvoorbeeld) en met elkaar uit te pluizen wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Neem jezelf serieus

Aangebrand zijn, je pissig voelen en verontwaardiging zijn signalen die niet altijd direct geuit hoeven te worden, maar die je zelf serieus kunt nemen. Je maakt er een innerlijke notitie van. Zonder dergelijke prikkels zouden we alles gelaten over ons heen laten komen. In sommige gevallen kan dat verstandig zijn, bijvoorbeeld als er toch niets aan te veranderen valt. Zoals wanneer de bus te laat is. Het heeft dan geen zin om je daar over op te winden. Maar een gebeurtenis waar je wel invloed op hebt, zoals een gesprek voeren over waarom je partner geen sms-je stuurde dat hij later kwam, is wel zinvol.

Gezond een conflict uitpraten

De boze impulsen zijn strikt genomen niet het probleem. Iedereen ergert zich wel eens aan zijn partner. Het is de manier waarop we hier uiting aan geven.

Wat niet werkt is:

  • Met deuren slaan of spullen gooien
  • Schelden en pijnlijke dingen zeggen
  • Zwijgen en de ander in stilte vervloeken
  • Je ongenoegen opzouten

Wat wel werkt is:

  • Een conflict bespreken
  • Op een goed moment
  • In een goede sfeer
  • Relativeer je eigen ongenoegen
  • Eerlijk zijn en niet de ander aanvallen
  • Richt je op de inhoud.

Blijf vrienden: het hoort erbij dat je het wel eens moeilijk hebt met elkaar. Conflicten mogen, kibbelen kan ook wel eens, maar stop met ruziemaken. Je doet elkaar nodeloos pijn.

Een frisse wind is niet verkeerd, maar laat het niet uitlopen op een verwoestende orkaan.

Hoe kun je overleggen zonder ruzie?

Dingen bespreken zonder dat het gesprek uit de hand loopt kun je leren. Het is net als met autorijden. In het begin denk je:  dit leer ik nooit. Zo kun je ook leren om een gesprek bij te sturen voordat je in de berm komt. Wil je er direct mee aan de slag?

Overleggen zonder ruzie

In ons achtergrond artikel (20 pagina’s)  Hoe kun je overleggen zonder ruzie? leggen we stap-voor-stap uit wat je kunt doen. Dit artikel kun je tijdelijk voor een introductieprijs downloaden via de webshop van onze uitgeverij. Laat ons weten wat je er mee hebt gedaan!