Om van een burn out te herstellen heb je sterk behoefte aan troost of een luisterend oor. Een kenmerk van een burn out is een veranderd zelfbeeld. Je was minder sterk dan je dacht. Je hebt gefaald in je eigen ogen. Je wilt deze emoties delen met niemand anders dan je hartsvriend. Hij (of zij natuurlijk) is de eerst aangewezen persoon.

De burn out partner wordt mantelzorger

Lastig want je partner schrikt ook en er komt veel werk op zijn bordje. Als je partner in zijn rol als mantelzorger echter niet (af en toe) voor jouw gevoelens openstaat, kun je dat verstandelijk misschien nog wel begrijpen, maar gevoelsmatig knap je af.

Kernmomenten

Kernmomenten zijn situaties waarop het van levensbelang is dat je elkaar steunt. Door de ander te troosten, ongevraagd werk uit handen te nemen of het voor hem op te nemen. Elkaar steunen in moeilijke tijden kent dus niet alleen praktische invulling, maar ook een emotionele. Door begripvol aandacht te geven, voelt je partner zich minder alleen staan. Wie verlet laat gaan op kernmomenten riskeert een breuk in de intieme vriendschap. Dit kan jarenlang door etteren in de verhouding.

Begrip voor burn-out

De partner die onderuit gaat heeft in eerste instantie behoefte aan begrip en zorg. Iets wat ouders schijnbaar moeiteloos opbrengen als hun kinderen gekwetst zijn, wordt onthouden aan de partner. Die is volwassen en moet het dus alleen kunnen rooien in het leven, is de onuitgesproken opvatting.

Toen Gerard worstelde met een burn-out kon Anne het niet verdragen hem zo hulpeloos te zien. De burn-out vanwege zijn werk had hem veranderd. Anne had zelf een drukke bestuursfunctie en was een veelgevraagd spreekster. Ze gaf niet thuis toen Gerard haar steun nodig had. Sterker nog, ze maakte schampere opmerkingen over het fitnessprogramma dat herhaling moest voorkomen.

Koude douche

Wie zichzelf voorbij is gerend en vervolgens instort heeft eerst behoefte aan steun. Pas daarna kan het zelfinzicht groeien. Arno kon in dit geval op weinig compassie rekenen. Zijn partner zag niet de onzekere jongen achter de dikke huid.

 Arno is een breedgeschouderde manager met overgewicht. In zijn vorige functie kon hij zonder wroeging personeel ontslaan. Arno was functioneel vriendelijk en hard als het moest. Hij was uitgegroeid tot een succesvolle organisatieadviseur – totdat zijn lichaam het niet meer aankon. Er werd een burn-out geconstateerd. Aangeslagen lag Arno thuis op de bank. Zijn vrouw wreef het hem nog eens extra in. Arno had haar adviezen jarenlang in de wind geslagen. Op zijn werk was hij de man die alles aankon.  Nu hij onderuit ging werd het tijd dat hij hiervan leerde.

Burn out als test-case

De reactie van de vrouw van Arno is begrijpelijk. Soms moeten harde lessen geleerd worden. Vaak echter is de burn-out zelf al een strenge leermeester. Een burn-out is een test-case voor de intieme vriendschap. Je hebt je partner over zijn grenzen heen zien gaan, of je dacht dat hij of zij alles aankon. Nu blijkt dat niet zo te zijn. Blijf elkaar steunen. Door dik en dun. Wie op kwetsbare momenten van een koude kermis thuiskomt, kan gevoelsmatig dichtslaan. De ander is er niet om op terug te vallen en als klankbord om de pijn te verwerken. Je voelt je verlaten. Ook al is je partner om je heen.