Aantrekkingskracht is niet iets geheimzinnigs. Het zit hem in de manier waarop je op elkaar reageert. Als je de bal op de goede manier terugslaat, krijg je een leuk spel dat je moeiteloos vol kunt houden. Doe je dat niet, dan dooft het spel uit. Loop dus niet het veld uit.

De relatie dans

Wanneer je met je partner samen bent, oefen je altijd op een of andere manier invloed uit. Dat gebeurt vanzelf. Het is merkbaar in je gedrag, gevoelens en gedachten. Andersom is dit ook zo. In het gezelschap van je partner ervaar je dat deze drie nauw samenhangen.

Er kan een sneeuwbaleffect ontstaan. Dat gaat als volgt:

  • Je doet iets wat fijn is voor de ander en
  • Je partner reageert hier positief op.

Het spel van de liefde

Deze wisselwerking zorgt ervoor dat je elkaar graag opzoekt. Je partner vormt een verrijking voor je leven. En als het goed is, geldt dit voor de tegenpartij evenzogoed. Jullie oefenen een positieve invloed uit op elkaar. Dat maakt dat je je aangetrokken voelt tot de ander. De relatie is een spannend spel.

Een relatie is altijd een wisselwerking. Wanneer je elkaar pas kent, ontdek je niet alleen nieuwe kanten van de ander maar ook van jezelf.

Ik wist niet dat ik zo leuk was

Veel partners verbazen zich in de beginfase van een relatie over zichzelf. Ze wisten niet dat ze bepaalde kwaliteiten in zich hadden. De ander spreekt deze talenten aan. Een paar voorbeelden:

  • Je wist niet dat je zo grappig kon zijn, totdat je merkt dat je partner om je lacht.
  • Je dacht dat je het moeilijk vond om dingen over jezelf te delen, totdat je ontdekt dat je partner oprecht naar je luistert.
  • Je dacht dat seks je weinig interesseerde, maar nu ervaar je dat je steeds zin hebt om te vrijen.
  • Je merkt dat je tactvol kunt reageren als de ander iets dwars zit.

Een unieke combinatie

Die prettige en uitdagende uitwisseling gebeurt alleen maar als jullie bij elkaar zijn. Het maakt de ander speciaal. In het begin lijkt dat moeiteloos te ontstaan. Vaak beschrijven mensen dit als de bijzondere ‘klik’ die ze met elkaar hebben. Of als de chemie tussen beide karakters die maakt dat de vonk ongehinderd overspringt. Ze doelen dan op het spontane karakter van hun samenzijn.

Als je verliefd bent gaat het vanzelf

Wanneer je verliefd bent ontstaat schijnbaar vanzelf een betrokken sfeer. De ander fascineert je. Je aandacht gaat naar hem uit. Ook als hij of zij er niet is. Als je samen bent lijkt de rest van de wereld weg te vallen en ga je sterk in elkaar op. Dat wordt nog eens beïnvloedt door de hormonale veranderingen waarmee de verliefde staat van zijn gepaard gaat. Het zorgt voor die bijzondere intimiteit die eigen is aan verliefde partners. De tortelduifjes zitten op een roze wolk.

Deze situatie is typisch voor de beginfase van een relatie. Het blijft echter niet zo gemakkelijk gaan. De sfeer die de partners schijnbaar moeiteloos met elkaar wisten te scheppen is gaandeweg lastiger om voor elkaar te krijgen. Het karakter van de relatie verandert.

Wie eindeloos in elkaars ogen staart, kan gemakkelijk op elkaar uitgekeken raken.

Toon interesse in je partner

Het is niet zo dat je je bij vlagen niet meer verliefd zou kunnen voelen. Uit recent onderzoek blijkt dat gevorderde stellen nog regelmatig romantische gevoelens bij elkaar opwekken. Maar de weg er naar toe is minder vanzelfsprekend geworden. Soms moet je er echt je best voor doen.

De intensiteit van de relatie dans is geen gegeven. Het is meer dan eenvoudigweg de tijd delen met elkaar. Wanneer de eerste verliefdheid is verdwenen, komt het erop aan. Hoe je dat spel levendig houdt, kun je lezen in diverse blogs, zoals deze over verbinding en intimiteit.

 

Relatie Tip: Geniet van de mooie momenten, maar verwacht niet dat dit eeuwig duurt. Zorg voor realistische verwachtingen en wees bereid te veranderen. Dat voorkomt onnodige teleurstellingen.