Zelden berekenen aanstaande ouders de kosten van de opvoeding van een kind. Meestal sta je er ook niet bij stil hoe duur het is om een auto te onderhouden of het huis te verwarmen. Het punt is: je hebt deze kosten niet zo door omdat ze onder de vaste lasten vallen. Een auto is deel van je levensstijl en de kinderen geef je vanzelfsprekend wat ze nodig hebben. We vinden het gewoon dat je dergelijke kosten uit je eigen portemonnee betaald.
Dat wordt anders zodra relatietherapie in beeld komt. Dan aarzelt de gemiddelde Nederlander om te investeren. Wat kost relatietherapie eigenlijk? En vervolgens: is dit het (nog) waard?
Eerst iets over de opbrengst van relatietherapie.
Maakt relatietherapie gelukkig?
Geluk en welzijn zijn eigenlijk niet in geld zijn uit te drukken. Hoeveel heb je er voor over om uit te pluizen of je nog verder wilt met je partner? Ben je bereid hiervoor te investeren, zowel financieel als emotioneel? De opbrengst is niet in geld uit te drukken. Of het moet zijn dat je een dure scheiding uitspaart. Het punt is natuurlijk: is het geen geldverspilling als je erachter komt dat je beter uit elkaar kunt gaan? Als je er zo tegenaan kijkt is relatietherapie een gok. Je kunt het ook anders zien.
Geen lijmpoging
Ook als je (uiteindelijk) uit elkaar gaat is relatietherapie toch waardevol.
- Je kunt in een vriendschappelijke sfeer scheiden
- Je hebt als co-ouders nog steeds met elkaar te maken
- Je kent je persoonlijke pijnpunten en leerpunten. Je stapt nu bewuster in een volgende relatie.
Zo is de opbrengst minder afhankelijk van de keus om te gaan scheiden of niet. Als het goed is leer je door de gesprekken je eigen blinde vlekken beter kennen. En dat is winst.
Dan nu iets over de kosten.
De kosten voor relatietherapie
De regering heeft in 2013 besloten dat relatietherapie niet meer onder de basisverzekering valt. De overheid meent dat je zelf je relatieproblemen hebt gecreëerd. Je moet dan ook zelf zien dat je ze oplost. Daar is de gemeenschap niet verantwoordelijk voor. Dat is de keuze die de politiek heeft gemaakt.
Relatietherapie en vergoeding
De overheid heeft wel iets bedacht om mensen tegemoet te komen. Zo is het in veel gevallen mogelijk om ziektekosten af te trekken van de belastingen. Daarnaast is het ook tot werkgevers doorgedrongen dat werknemers met problemen niet altijd optimaal presteren. Daarom zijn zij soms bereid de therapie (of een gedeelte daarvan) te vergoeden.
Verder kun je soms via een aanvullende zorgverzekering (als je die hebt afgesloten) een klein bedrag terugvorderen. Een en ander is afhankelijk van hoeveel je al van je jaarbedrag opgebruikt hebt. Als je het maximale jaarlijkse bedrag al vergoed hebt gekregen (bijvoorbeeld voor consulten bij een homeopaat) dan is het potje leeg.
In alle gevallen is het niet meer dan tegemoetkoming in de kosten van een relatietherapie traject. Een volledige vergoeding bestaat niet. Je zult altijd een deel zelf moeten bekostigen.
4 Tips voor de kosten van relatietherapie
- Een ervaren relatietherapeut verdient zichzelf terug. Je hebt namelijk minder sessies nodig. Hij of zij zorgt ervoor dat je in korte tijd samen verder komt.
- Let op of de aanbieder dit niet als bijverdienste doet. Vaak hebben zij weinig ervaring of een eenzijdige insteek. De yogadocenten, tantra-coaches, communicatiedeskundigen, dansdocenten, masseurs en anderen doen relatietherapie naast hun hoofdwerkzaamheden. Soms voor een opvallend laag tarief. Ondanks de goede bedoelingen is het de vraag of je hier tot de kern komt.
- Kies voor een relatietherapeut met een visie. Hij moet uit kunnen leggen wat zijn werkwijze is. Hij heeft een website met goede informatie waardoor je als cliënt goed weet waar je aan toe bent.
- Als je zelf veel investeert en hard aan de slag gaat, betaalt zich dat altijd terug. Je kunt eerder nieuwe verworvenheden in je eigen leven integreren. Door je in te zetten bespaar je jezelf en je partner eindeloze gesprekken.
Relatietherapie ervaringen van José en Peter
‘Wij hebben lang geaarzeld voordat we de knoop doorhakte en hulp zochten. Eerlijk gezegd vonden we de kosten nogal hoog. Totdat wij ons realiseerde dat we eigenlijk makkelijker geld aan de vakantie uitgeven dan aan ons zelf. Gek eigenlijk. Jammer genoeg kregen we niets terug van de verzekering maar we zijn toch erg blij dat we het gedaan hebben. We praten nu veel meer met elkaar en delen weer leuke en fijne gebeurtenissen. Ik merk dat ik gelukkiger ben geworden en wat mij betreft is het de investering in onszelf absoluut waard geweest. Als mijn vriendin vraagt wat relatietherapie kost, dan zeg ik tegenwoordig: ik ga liever een week korter op vakantie dan dagelijks met spanning naar huis. ‘