Na overspel staat de vaste relatie onder druk. Vooral de bedrogen partner vraagt zich af wat ie het beste kan doen.  Allerlei vragen duiken op, zoals: Ben ik naïef en word ik straks opnieuw bedrogen? Of gooi ik iets waardevols overboord?

De weg kwijt

Mannen of vrouwen die zonder spoortje twijfel beweerden dat de overbuurvrouw maar beter kon gaan scheiden toen bleek dat haar man vreemdging, aarzelen als het henzelf overkomt. Het gevoel komt in opstand tegen de starre mening die men over dit onderwerp koesterde. Niet de nuchtere vraag: wat is nu het verstandigste om te doen, maar de emotionele hartenkreet: hoe kan ik ooit nog van je houden? komt vaak als eerste naar voren.

Scheiden is geen plussen en minnen

De keuze om de relatie al dan niet door te zetten is meestal een gevoelsmatige. De liefde is geen kwestie van plussen en minnen. Bij de romantische partnerrelatie draait het immers om het volgen van je hart. Dit gevoelskompas is dolgedraaid door de schok van de ontdekking. Daardoor staat iemand enige tijd niet goed voor ogen wat te doen. Verschillende scenario’s passeren telkens weer de revue. Aantrekkelijk en tegelijkertijd verschrikkelijk. De stellige meningen van anderen stichten alleen nog maar meer verwarring.

Ja, als het de overbuurvrouw betreft, dan zou ik ook het ook wel weten. Maar jullie voelen niet wat ik voel. En daarbij: twintig jaar huwelijk gooi je toch niet zomaar weg?

Tussen scheiden of blijven

Twijfel en vaagheid is eigen aan de tussenfase waarin de partners aarzelen tussen scheiden of blijven. Soms gaan partners scheiden van tafel en bed. De scheiding is dan niet officieel, maar in de praktijk leeft men los van elkaar. Nadat het overspel rigoureus de oude gang van zaken heeft doorbroken, ontstaat een impasse. Of dit een vruchtbare impasse is ligt aan de invulling ervan.

Je scheiding uitstellen

Met eindeloos piekeren kom je er in ieder geval niet uit. Wat moet ik nu doen? Deze vraag kan vele slapeloze nachten lang aanhouden. En ze lijkt maar niet op te lossen. Zo raken koppels in een impasse. Scheiden lijkt een onpeilbare diepte en doorgaan als balanceren op een dunne draad.

Gebruik deze tussenfase om verder met elkaar in gesprek te raken. Dat is niet makkelijk, maar wel nodig. De tijd heelt dan misschien vanzelf alle wonden, zoals men zegt, maar leidt niet vanzelf tot een helder antwoord.

Scheiden als proef

Het idee achter een proefscheiding is dat de ontwikkeling van het partnercontact leidt tot een definitief besluit. Je merkt hoe je elkaar mist en nodig hebt, waardoor samengaan opnieuw een aantrekkelijke optie wordt. Of je merkt dat het vuur van de liefde al zover is uitgedoofd dat het opschudden van de sintels geen zin meer heeft.  Scheiden vormt dan een aantrekkelijker alternatief.

Een proefscheiding is geen wondermiddel. Alleen als je het goed aanpakt heeft het zin. Realiseer je ook wat je er in je omgeving mee overhoop haalt.

Opnieuw kiezen voor elkaar

Er zijn gevallen waarbij het maken van een heldere keuze nu juist datgene is wat altijd heeft ontbroken aan de liefdesrelatie. Als een van beide partners een twijfelkont is, zal zijn gevoelsexpressie nogal halfslachtig zijn. Hij zal er niet helemaal voor gaan, maar altijd reserves houden. Ik hou van je, denk ik tenminste. Al ken ik dat gevoel niet zo. Morgen kan het weer anders zijn. Enzovoort. De keuze voor de partner blijft vaag. Het overspel dwingt echter tot een helder besluit. Verdergaan betekent dat het beter moet worden. Eerlijker, scherper, oprechter.

André praat meestal in halve zinnen. Hij bedoelt wel iets, maar het wordt niet echt duidelijk wat dan. Partner Wilma is gewend om dit aan te vullen. Ze werken beiden in een verzorgingstehuis. Hij bij de technische dienst en zij als activiteitenbegeleidster. Toen uitkwam dat hij iemand anders had leren kennen, benadrukte hij dat hij niet wist hoe nu verder te gaan. André maakt een hulpeloze indruk. Hij wacht tot Wilma de knoop doorhakt. Voor haar is het onverteerbaar dat hij van twee walletjes eet, zoals zij het uitdrukte. André weet niet of hij met Wilma verder wil of bij zijn nieuwe vriendin in zal trekken. Het lijkt erop dat hij op toestemming wacht om het huis te mogen verlaten.

Neem tijd voor een verstandig besluit

Meestal vergt het tijd om deze beslissing te nemen en ontstaat een periode waarin wordt getwijfeld tussen scheiden of blijven. Samengevat zijn er dus twee valkuilen:

  • Je blijft vaag en wacht tot de ander een besluit neemt
  • Je neemt snel een besluit omdat je bang bent om je verwarrende gevoelens onder ogen te zien
  • Je neemt een besluit op basis van wat anderen zeggen
  • Je blijft allebei vaag en zo modder je verder (tot de volgende crisis)