Een relatie is een leerschool. Hou dat voor ogen als het even minder leuk is. Een intieme relatie geeft je de mogelijkheid om iets van jezelf uit te drukken. Je kunt  oefenen met gedrag dat je in andere situaties niet zo gauw vertoont. Eenvoudigweg omdat het niet van je gevraagd wordt, maar ook omdat het soms ongepast is (je zoent nu eenmaal niet iedereen op de mond). Je verandert van een gesloten vrijgezel die vooral voor zichzelf leeft, in een partner die betrokken is bij het wel en wee van zijn geliefde.

Geheimen delen

Datzelfde geldt voor de gevoelens die worden opgewekt en de ideeën  die je uitwisselt. Je vertelt bijvoorbeeld iets over je verleden dat je voor anderen verborgen houdt en je deelt de persoonlijke idealen die je koestert.

Een partnerrelatie vormt een unieke mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen. Een relatie is een leerschool. Dat geldt zowel voor de kortstondige vakantieliefdes waarin je kunt experimenteren, als voor langdurige partnerrelaties.

Er is dus nog iets meer nodig voor een relatie dan zomaar wat tijd met elkaar doorbrengen. Als je samen bent zonder veel uit te wisselen, vervlakt het contact.

Je speelt op elkaar in

Een relatie kun je vergelijken met een dans. Een beetje houterig over de dansvloer schuifelen is niet voldoende. Dan is de lol er gauw af. Je moet in beweging blijven en inspelen op elkaar. Daarbij kun je niet voorkomen dat je de ander af en toe per ongeluk op de tenen trapt. Het is ook onvermijdelijk dat je elkaar bepaald gedrag aanleert. Jouw reacties en die van de ander spelen op elkaar in. Je danst nooit alleen.

Welke relatie dans voer je op?

Het is handig om na te gaan welke relatie dans je regelmatig opvoert. Hoe gedraag je je tegenover elkaar op bepaalde momenten. Denk daarbij aan de volgende situaties:

  • Je gedrag tegenover je partner als jullie in een openbare gelegenheid zijn (de kroeg, een winkel, de trein).
  • Je gedrag tegenover je partner waar anderen bij zijn (vrienden, collega’s).
  • Je gedrag tegenover je partner als jullie op bezoek zijn bij (schoon) familie.
  • Je gedrag tegenover je partner waar de kinderen bij zijn.

Relatie Tip: Hoe je tegenover anderen over je partner praat zonder zijn aanwezigheid, zegt heel veel over hoe je tegen hem aankijkt. Praat minder over je partner en meer met je partner.

Je leert elkaar kennen

Als je elkaar nog maar net kent, is de ander voor het grootste deel een onbekend gebied. Gaandeweg kom je meer over elkaar te weten. De relatie wordt een leerschool voor nieuw gedrag. Oprecht, open en eerlijk.

Je komt in aanraking met de familie en vrienden/vriendinnen van je partner. En je leert de persoonlijke geschiedenis van de ander kennen. Maar bovenal merk je hoe je geliefde reageert in bepaalde situaties. Beter gezegd: hoe hij op of in jouw aanwezigheid reageert. Je bent er namelijk altijd bij aanwezig. Je kunt jezelf nu eenmaal niet uitgummen.