Veelgestelde vragen relatietherapie

Hoe werkt relatietherapie?

Relatietherapie bestaat uit een aantal gesprekken met een professionele luisteraar. De praatsessies worden afgewisseld met opdrachten die je individueel of samen doet. Er is aandacht voor ieders behoefte aan liefde en intimiteit. Relatietherapie maakt duidelijk wat er ontbreekt. De keuze om te veranderen ligt bij jou.

Wanneer is relatietherapie nodig?

Als je twijfelt over vier belangrijke vragen. Hoe vind je dat bijzondere gevoel terug? Hoe voorkomen we ruzie? Hoe vrij laat je elkaar? Kan ik je nog vertrouwen? Als je  zelf geen duidelijk antwoord weet op deze vragen, huur je een relatietherapeut in. Hij of zij kan jouw of jullie vragen verhelderen en je de weg wijzen naar een eigen antwoord.

Hoe lang duurt relatietherapie?

Reken op 3 maanden voor het reguliere traject van 10 wekelijkse sessies. Wachttijd niet meegerekend. Het alternatief daarvoor is  kortdurende relatietherapie in een weekend of een dag. Een intensieve time-out met meerdere sessies op een dag. Meestal verblijf je dan in een hotel in de buurt. Die vorm is gericht op zelfwerkzaamheid. 

Wat levert relatietherapie op?

Relatietherapie is geen lijmpoging. De winst ervan is dat duidelijk wordt hoe je elkaar in de weg zit. Soms worden die obstakels verrassend snel uit de weg geruimd. Als je weet wat je onbewust verkeerd doet, kun je bewust werken aan een verandering. Wat het ook wordt: relatietherapie doorbreekt een impasse. Het zet aan tot verandering. Hoe dit er uitziet verschilt per koppel.

Wat is een goede relatietherapeut?

Kies voor een relatietherapeut met ervaring. Die gaat vaak doortastend te werk. Dat scheelt een hoop tijd. Met een combinatie van meelevend luisteren en kritische helderheid, kom je snel verder. De meest kundige relatietherapeut durft jou te confronteren met iets wat je liever niet wilt horen.

Heeft relatietherapie nog zin?

Als je echt wilt veranderen zijn er altijd mogelijkheden. Ook als praten niet jouw ding is. Als je echter je partner meesleept naar een relatietherapeut is de kans van slagen klein. Je moet allebei bereid zijn om naar jezelf te kijken.

Wat kost relatietherapie?

Staar je niet blind op het uurtarief van een relatietherapeut. Een ervaren relatietherapeut komt snel tot de kern. Je hebt dan minder sessies nodig dan bij iemand die zich op de vlakte houdt. Het gaat niet om de tijd dat je bij de therapeut zit, maar om de eye-openers die het oplevert.

Meer weten?

Lees ons uitgebreide artikel over relatietherapie

Lees onze blogs over relatietherapie, gevoelens en andere onderwerpen